B Otomatik Vites Ehliyeti Nedir ? Otomatik Vites Ehliyeti Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir ?
5 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan ve 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan yönetmelikle birlikte sürücü adaylar dilerlerse otomatik vitesli araçlarla eğitim alabiliyor ve bu araçlarla direksiyon eğitimi uygulama sınavına girebiliyor.
Manuel Vites ile Otomatik Vites Ehliyeti Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Sürücü adaylarının en çok merak ettiği sorulardan birisi de bu.Otomatik vites ehliyeti alırsanız, manuel araçları kullanamıyorsunuz.Eğer manuel vites ehliyeti alırsanız, otomatik vitesli araçları da kullanabiliyorsunuz.
Otomatik Vites Ehliyeti Aldıktan Sonra Manuel Vites Ehliyeti Alınabilir Mi ? Geçiş İçin Gerekli Şartlar Nelerdir ?
Otomatik vites ehliyeti alan kişi istediği zaman manuel vites ehliyeti de alabilir.
Yazılı sınava girmeden, manuel vitesli araçda direksiyon eğitim alarak, yapılacak olan direksiyon uygulama sınavında başarılı olan sürücü adayları, manuel vitesli araçları da kullanabilirler.
Evraklar ve Yaş sınırı
– 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
– Üzerinde ” Sürücü Olur ” ibaresi bulunan sağlık raporu
– Öğrenim durumunu gösteren belge.Diploma, mezuniyet belgesi veya öğrenci belgesi. E-devlet aracılığıyla alınabilir.
– En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Fakat ilkokul mezunu olamayanlar halk eğitim merkezlerinde açılan eğitimlere katılarak da alacakları (2.derece okur-yazarlık belgesi) belgelerle ehliyet için başvuru yapabilir.– 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
Ehliyet alırken en büyük kolaylık debriyaj pedalının olmaması dolayısıyla aracı stop ettirme riski olmuyor. Araç kullanırken sol ayak kullanılmadığı için daha konforlu bir sürüş gerçekleşiyor.
Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra yazılı sınava girmeden sadece direksiyon sınavına girerek ehliyetinizi manuel ehliyet olarak güncelleyebilirsiniz.